17 September 2011

Tutorial | Menghasilkan Doodle Guna Photoshop |

Assalamualaikum..

Bersambung lagi dalam tuto menghasilkan doodle cikelyana yerk..hehe. Ok hari itu yana dah ajar macam mana buat doodle guna paint. Dan dengan rajin hatinya yana nak ajar guna photoshop pulak. Jom ikut tuto kat bawah ni.

1) Buka Photoshop korang dulu. Tak kisah la yang lama ke baru ke. Tetapkan size berapa yang korang nak. Buat besar pun tak pe nanti boleh crop dan pilih transparent la sebab senang sikit. Next click ok


2) Maka akan keluar macam ni. Boleh la start lukis doodle korang. Korang click brush dan pilih size brapa yang nak guna. Yana selalu guna size 5 atau 9. Kalau tak jadi boleh erase (yana bulatkan kuning) atau undo di  history di sebelah kanan.


3) Mesti part 1 nak lukis muka kan. Lukis la guna brush tadi. Colour boleh pilih di tempat yang yana bulatkan


4) Lukis la kasi habis korang punya doodle. Buat baju, tangan, kaki dan make sure semuanya bersambung untuk memudahkan korang mewarna doodle nanti.


5) Untuk mewarnakan doodle pilih je colour yang korang nak dan click paint bucket tool dan click dekat part mana yang korang nak colour. 



6) Dah colour tolong tengok doodle korang ada putih tak doodle korang. Kalau ada korang kena repair guna brush la senang. Tick je colour pastu colour balik. Next pergi dekat view dan zoom in kan muka doodle sebab kita nak buat mata. Untuk mata guna brush yang saiznya lebih besar. 


7) Dah siap lukis mata korang zoom in balik dan hasilnya jadi la macam ni. Pilih crop dan crop size yang korang nak.


8) Untuk save lak korang pergi dekat File > Save As > pilih sebagai PNG 


Jadilah doodle korang sendiri. Macam ni ??..Jumpa lagi next tuto untuk mewarna doodle. k baiiii. 


Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

5 suka ayam goreng:

Amoychanteks said...

comell :) tapi sgt laa malas nak membuat nya...

El Yana said...

haha..bila rajin try la

Qienah said...

mmg cntik..suke gne adobe klu nk color2..mmg lw..:)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?86fbcbfed752e3b41e4a8ccd212b1a10

El Yana said...

btul. guna adobe lg lawa kalau part nak colour

Leeza dayasari [santai leeza] said...

proses belajar ni.

>
 
copyright by > Cikelyana