27 August 2011

Tutorial : Menghasilkan Doodle Sendiri

Hye semua!!
Seperti yang dijanjikan yana akan ajar macam mana nak buat doodle sendiri
Alah..senang je..tak susah pun..
Banyak dah tuto macam mana nak buat doodle
Pergi je search kat google..memang banyak sangat da
Yana buat dengan cara sendiri tau

1) Ok memula buka Paint. Yana ajar buat muka dulu..korang klik shape bulat . Pastu buat la bulat ikut size yang korang nak



2) Takkan la muka macam tu korang nak. Ok kalau nak tukar sikit bentuk korang klik erase dan erase sikit bahagian atas. Klik lak brushes untuk lukis bentuk muka yang korang nak 

3) Next nak buat bahagian lain guna brushes. Brushes ni boleh resize nak tebal atau pun nipis. 


4) Nak lukis guna brushes ni tangan kena pakar la. Takut bergerak sikit dia jadi hodoh. Nak perbetul korang boleh erase atau undo balik. Mouse kena maintain untuk melukis. Part ni yang paling leceh sikit. Lukis doodle pastikan semua bahagian bersambung supaya senang nak colour


5) Next untuk mewarnakan bahagian doodle. Korang klik fill dan pilih warna di color 1. Pilih la warna yang korang nak dalam kotak warna. Pergi dekat doodle dan klik kat bahagian mana yang nak colour. 


6) Dah siap warna korang kena perbetulkan sikit sebab guna paint ni dia akan nampak putih kat tepi. Jadi nak hilangkannya korang kena klik view dan zoom in. Pastu guna brushes dan klik warna yang nak repair.


7) Dah siap boleh save. Save sebagai PNG. 


Haa..senang kan. Jadi boleh la buat doodle sendiri ye. ok next tuto yana ajar macam mana nak transparent kan doodle. k baiii. 

* kalau guna photoshop ikut sini

Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

24 suka ayam goreng:

miraedo92 said...

0whh tQ buat tut0rial ni..nnt sye nk cuba lah!he33

El Yana said...

cuba la..senang je nak buat

AreFiSya Aien said...

owh...nk try wat la..anyway thnx 4 yhis tuto

El Yana said...

ur welcome

Nalisa Syahira said...

tangan tak static , nak buat muka pun dah macam jalan fraser hill . HAHA ,

El Yana said...

haha..kena practice selalu la

iqa said...

yana!! iqa dah try, tapi........
sumpah burok!!
tade seni langsung..haha :p

El Yana said...

lama-lama try t jadi la..nati yana buat tuto guna photoshop lak..kot la senang nak buat

Nur Marha Irdina Bt Salmardi said...

thanks kak el yana for sharing this tutorial..yg dina baca sebelum ni meng-confuse kan je..alhamdulilah,this one i understand..thanks much kak!
I'll try and hope it success..HaHa❤

Kikilala Meow Meow said...

@El Yana yg jd rambut je . hehe . badan dye tak jd . tgh cube lg nak buat :) pape pn thx taw

El Yana said...

Nur Marha Irdina : ur welcome

kikilala : try and error k dear..lama2 jadi la

Qienah said...

mmg mdh tp pkai paint jenis pe 2?yg akak yg lm..huhu..

El Yana said...

Qienah : yana punya version baru la kot

Qienah said...

o,yeke..huhu.yg qienah jns lm.trhd skit nk lukis.huhu..

KAMI ;) said...

macam mana nak buat transparent ? :)

El Yana said...

nanti yana buatkan tuto..tak sempat lagi

Sunshine Gurlz said...

Boleh ke buat doodle guna photoscape?

Balqis Huda said...

orang ada seni boleh la buat doodle comel2. haha

ツchaMBBchokieyツ said...

cha dah try , tengok la hasil dy . HAHA . but tksecantek doodla cikELYANA . http://chambbchokieystyle.blogspot.com/2011/10/doodle-bwu-nak-jinak.html

El Yana said...

dah tengok..nice!

Syamila said...

pndai la sis buat :)
blaja mne seh? hehe

El Yana said...

@Syamila bljr sendiri =)

ღ nurrul ღ said...

PANDAINYA :)

El Yana said...

@ღ nurrul ღ..tak pandai pun

>
 
copyright by > Cikelyana