18 September 2011

Tutorial | Date Header Luar Blog |


Baru tadi tengok tagboard..wah! ada request dari Fana untuk tuto date header kat luar blog. Ok yana pun baru je buat benda ni. setelah bersengkang mata duk adjust sana sini. Jom tengok tuto kat bawah ni yer. Lupa nak bagitau, yana buat ini untuk pengguna WASHED DENIM template.

1) First buka dashboard > design > edit HTML > tick expand widget templates


2) Next cari kod ini 
.date-header {
3) Korang akan jumpa kod yang macam ni la lebih kurang
.date-header {
  margin: 1.5em 0 0;
  font-weight: normal;
  color: $dateHeaderColor;
  font-size: 100%;
}
4) Delete semua kod tu dan gantikan dengan kod di bawah ini 
h2.date-header {
height:40px;
margin:-20px -20px -500px -130px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(URL IMAGE) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: calibri; color: #F52887;
}

5) URL IMAGE korang boleh pilih kat bawah ini. Yana buat sendiri tau. Warna biru korang boleh tukar font colour date korang sendiri. 











http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/green.png



http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/red.png


http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/yellow.png
http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/blue.png

http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/purple.png
http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/pink1.png






Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

2 suka ayam goreng:

Halawatul_Insyirah said...

thanks yana for tuto. memang tgh cari cmne nk wat date header cam yana :)

El Yana said...

ur welcome

>
 
copyright by > Cikelyana