08 February 2014

Tips Percutian ke Krabi part 4 - Bajet Murah ke Krabi

Assalamualaikum !

Hari keempat kitorang nak bertolak balik dah waktu pagi. Kitorang amik kereta sewa honda civic wei untuk ke airport. Kalau naik kereta kejap je nak sampai kat airport krabi ni. Harga dia 500 baht. Lepas tu encik B beli coffee dekat airport dalam 100 baht. entah coffee apa dia minum tak tau.


Bajet keseluruhan yana ke krabi untuk 2 orang

hari pertama = RM 522.30
hari kedua = RM 265.00
hari ketiga = RM 112.50
hari keempat = RM60.00
tiket flight = RM596.40
hotel = RM450.00

TOTAL = RM 2006.20

Yana nak kasi sikit tips kat sini kalau korang pergi ke Krabi. 

1) Pakai selipar jepun senang sebab korang nak berjalan takda nya nak pakai kasut high heels kat sana
2) Kebanyakan aktiviti dekat air
3) Bawak baju tak perlu banyak boleh beli dekat sana
4) Internet kebanyakannya free dekat hotel. Kalau password boleh tanya pihak hotel
5) Booking hotel lebih awal lagi murah. Jangan booking last minute nanti mahal.
6) Harga barang-barang untuk souvenir boleh tawar menawar. Jangan main beli je tau
7) Restoran halal banyak so pandai-pandai tengok dan tanya.
8) Fast food kat sana semua tak halal
9) Pakej tour jangan beli dekat airport, mahal tau. Jalan-jalan kat Aonang dan pergi survey dekat sana
10) Bangla pun ramai kat sini wei. Boleh cakap melayu
11) Kebanyakan jurujual boleh cakap english sikit-sikit
12) 100 baht lebih kurang RM 10 kita.
13) Jangan lupa try pancake makcik Yaminlah. Sedap gilos.
14) Cari hotel dekat area pantai lagi senang nak berjalan.

Itu sahaja yang boleh yana kasi tips. Yang lain-lain pepandai korang la ek. Ok selamat bercuti. Next year nak plan pergi Bali pulak. miahaha.

Tips ke Krabi part 1
Tips ke Krabi part 2
Tips ke Krabi part 3
Bajet Murah ke Krabi 

Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

11 suka ayam goreng:

Nurina Izzati said...

wow.. bestnya

Nazirah Mohamad said...

wah tips yang menarik...tenkiu :)

maryanie mohd. ranie said...

wahh.. best.. terbaca plk.hehe

ieda jeff said...

Assalam.saya ieda.Nak tanya kalo ikut pakej awak t, makan minum disediakan x?Boleh bagi nama travel agent yang awak guna....tq

El Yana said...

@ieda jeff saya tak pergi guna agent . travel sendiri je ni .

Fazli_MFB said...

Salam..gud info..thank for sharing with us..InsyaAllah sept nie sy n kwn2 akan ke sana..hope time tu cuaca ok la eh..takut gak musim hujan kan bertambah pening la kepale nt naik boat sbb ombak kuat..haha...thank again...:)

El Yana said...

@Fazli_MFB cuaca ok. thn lepas yana pergi bln 11. sikit pun tak hujan

farhanahomar said...

Bestnye Krabi.. Satu hari pasti ke sana :) Ada masa jejalan pondok saya ye
http://farqistina.blogspot.com/

Haida Zafira said...

I last holiday in vietnam. Now teringin nak ke krabi pula.. nice sharing.. thx =)

Anonymous said...

Mahalnyaaa hotel tiket pun mahal boleh murh byk lg tu tp kena naik bas

Anonymous said...

@Anonymous saya cari travel budget tp ni cam tak berapa nak budget sgt nih...seribu lebih sorang...pe pun gud info..hehe

>
 
copyright by > Cikelyana