16 February 2014

Prosedur Nikah di Kelantan

Assalamualaikum !

Semua orang duk tertanya-tanya macam mana prosuder nikah di kelantan. Yana orang kelantan then husband orang pahang. Dahku dah pening dah macam mana nak fikir dia punya prosedur nikah dengan negeri berlainan. Lain negeri lain dia punya style tau. 

borang permohonan berkahwin negeri kelantan (tok iman yang akan bagi dekat korang)

First sekali bakal husband kena settle dulu borang-borang diorang dekat negeri masing-masing. Husband yana orang pahang so dia dulu yang kena settle borang dia macam borang kebenaran berkahwin, surat pengesahan bujang, borang hiv test, sijil kursus kahwin dan salinan serta salinan kad pengenalan.

HIV test ni kalau negeri lain memang boleh buat kat tempat lain tapi kalau negeri kelantan kena buat negeri kelantan. Yana dah try buat dekat pahang dan punya la banyak dia ambik darah dan tetiba rasa nak pengsan. Dia buat sekali dengan ujian talasemia. Bila bawa borang tu balik kelantan klinik kata tak boleh guna. Wajib guna borang dari negeri kelantan juga kalau kau orang kelantan So membazir darah je la buat kat pahang. So kena test yang lain. Tak ke rugi di situ. hurmm benci tau. 

So take note b2b yang dari kelantan yang nak buat test dekat luar jangan buat di luar kelantan. Dibenarkan mengambil hiv test kat dalam negeri kelantan sahaja diterima. Korang tak payah bawa apa-apa just pergi bawa diri dan cakap nak buat hiv test. Tak sampai sejam pun korang akan dapat result dan bawa balik sampul yang diberi. 

So bila bakal suami korang dah settle semua borang dia baru la boleh lengkapkan borang kahwin yang belah pompuan lak. Lampirkan sekali dengan hiv test, sijil kursus kahwin dan salinan serta kad pengenalan. Jangan lupa gambar passport belah laki dan pompuan dan tulis nama kat belakang siap-siap. Gambar passport lelaki kena pakai songkok dan permpuan kena tutup aurat. Bila dah lengkap boleh hantar dekat tok iman masing-masing. Diulangi hantar dekat tok iman dan tok iman yang akan uruskan nanti. Tak payah susah-susah pergi pejabat agama sebab tok iman yang tolong settle kan. So korang tunggu hari nikah je la nanti kalau tiada apa-apa yang tidak lengkap. Kat bawah ni boleh tengok dia punya prosuder perkahwinan di negeri kelantan ni macam mana.

Prosedur Perkahwinan Negeri Kelantan Darulnaim

PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN PASANGAN
DARI MUKIM/DAERAH/NEGERI YANG SAMA (KELANTAN)


● Dapatkan Borang permohonan kahwin dari Penolong Pendaftar (Imam Mukim berkenaan)

● Isi borang dengan lengkap.

● Lampirkan dokumen yang berkaitan

● Mengemukakan borang yang telah lengkap diisi kepada Penolong Pendaftar Nikah Mukim tujuh hari sebelum akad nikah dilangsungkan untuk pengesahan status dan anak mukim serta kebenaran @kelulusan     kahwin.

PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN PASANGAN
DARI KARIAH / DAERAH / NEGERI YANG BERLAINAN


● Dapatkan borang permohonan dan Kebenaran Berkahwin dari Pendaftar NCR negerinya

● Serah surat kebenaran dan salinan surat permohonan (jika perlu) kepada Pendaftar / Penolong Pendaftan negeri tempat berkahwin

● Isi borang permohonan berkahwin di tempat / negeri perkahwinan itu hendak dilangsungkan (jika perlu)

LAMPIRKAN DOKUMEN YANG BERKENAAN SAHAJA

● Perakuan daripada Pendaftar NCR negeri yang berkaitan

● Salinan Kad pengenalan pemohon, wali dan saksi / visa yang sah

● Surat pengesahan status bujang / dara dari majikan

● Surat perakuan cerai

● Surat daftar kematian

● Sijil kursus pra perkahwinan

● Surat perakuan memeluk Islam

● Surat kebenaran berkaitan bagi warganegara asing

● Surat akuan Sumpah

● Surat kebenaran daripada imigresen

● Surat kebenaran berkahwin di bawah umur, (lelaki 18 tahun, perempaun 16 tahun)

● Surat kebenaran berkahwin secara poligami

● Surat kebenaran berkahwin bagi janda berhias

Hope dapat membantu sedikit sebanyak mengurangkan kepeningan orang yang bakal berkahwin. Macam yana dulu tak tahu nak rujuk mana. Bukannya ada orang boleh bagi tahu secara detail pun. Satu lagi kalau kat kelantan tak da interview tau macam sesetengah negeri lain cam johor . So boleh tepuk tangan bergembira di situ. miahaha. 
Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

41 suka ayam goreng:

Sweethoney said...

muni dari kedah . .
ada jugak yang sma prosedur dengan kelantan cuma muni kena interview la
nasib la soalan yang ditnya mudah je
asas je . . tapi masa akad nikah tok kadi tanya soalan mcam tak nak bgi kawen pulak . . geram pulak rasa tapi alhamdulillah berjaya jugak lepas n now dah kawen !!! hahahahaha :p

El Yana said...

Kat kelantan xda interview. tu yg best tu . Hihi . Tok kadi mmg saja kasi soalan2 camtu . Saja nak buat pengantin gelabah

cerita dari pasir mas said...

Tp skrg kalau yg kerja luar kelantan blh buat hiv ts

cerita dari pasir mas said...

Tp skrg yg bkerja di luar kelantan blh buat hiv test di tmpt korg kerja..dgn syarat hospital kerajaan sahaja..
- peguam syarie : hamka&co

El Yana said...

@cerita dari pasir mas tgk ats hospital la. masa yana dulu dia xnak terima dr negeri lain.

Anonymous said...

@El Yana

borang ncr tue mcm mne..??sy laki kelantan nk kwen ngn oowg ganu..dye bg borang 2 helai tue jew..

El Yana said...

@Anonymous Borang kebenaran kahwin kalau tak silap. Biasanya pihak lelaki kena settle semua borang dulu br serah kpd pihak perempuan

Aimi Ezzati said...

salam sis,spttnyer bile yg llki dh settle,yg prmpuan kne serah borg lngkap kat tok imam ek?sbb sy cnfuse ni...sbb tok imam kmpg tunang sy gtau,sy pun kne serah borg dkt tok imam kmpg sy.then bile dh dpt kbnrn,bru sy amik borg tunang sy n serah skali ngn sy punye?

El Yana said...

@Aimi Ezzati serah sekali dekat tok imam awak la. bila yg belah lelaki dah settle bawak sekali dengan borang yg pompuan serah pada tok imam. tunggu nikah je la kalau borang dah settle

Anonymous said...

nk tny, surat pengesahan dara tu kene juga ek? nk amik kt mana kalau xda majikan?ke xperlu letak xpe?then borang2 ni valid brapa bulan ek sbelum tarikh nikah?

El Yana said...

@Anonymousmasa yana hari tu xperlu pun borang pengesahan dara tu

Eina Aremien said...

Salam sis..Surat kebenaran berkahwin secara poligami tu mcmana plk..nk minta ngn sape erk sbb adik sy nk berpoligami plk.. laki n pompuan dua2 org Kelantan..

El Yana said...

@Eina Aremien yg poligami tak tahu lak. better tanya dan call majlis sendiri.

Anonymous said...

Nak tnya..masa husbnd awk hntr borg dia kat pahng tu awk kna bg sekali x sijil kursus kwen n salinn serta ic awk?

El Yana said...

@Anonymous xingt la pulak. tgk apa yg di minta la. rasanya ada kot. tak ingat la

Anonymous said...

Yana buat hiv test dkt mana kt kelantan? Sy nk buat jgk tp nk kena tggu tunang settle brg nikah mcm lambat pulak. Blehh ke kalau sy pegi buat hiv test dulu tanpa borg nikah?

El Yana said...

@Anonymous boleh je. awak xperlu bawa ape2 pun. pergi bawa diri je. dekat klinik nanti dia akan sediakan borang kita. just tunggu result dan bawa balik sampul hiv tu nanti

Anonymous said...

Tok imam* imammmmmm

Anonymous said...

Klau prempuan kelantan lelaki perak..ujian hiv tu yg lelaki punye boleh ke die buat test kt negeri die? Ke kena buat kt kelantan jgk?

El Yana said...

@Anonymous Boleh je buat kat negeri dia.

Faqiehah Evanz said...

Kak yana, klu kito lahir d klate, tapi alamat selangor, nok keno isi borang gapo.? kalu wak hiv test sini, klate trimo dop.? bilo baco prosedur nikoh antara klate nge slangor, klate lg senang. selangor nii nok kno tu nok kno ni.. aduhh srabuk.. braso xsey nikoh pom ado. kursus kawin sajo pom 120 doh.. tanyo spupu d klate, 70ya. jauh bezo. bakal suami plop duk d kedoh. dio keno isi borang permastautin la dop.?

Anonymous said...

Faqiehah, buat hiv test luar kelantan blh tp hny di klinik kerajaan shj. Swasta tidak diterima. Tmpat lahir n alamat ic xkesah. Tgk kt mana tmpt akad nikah. Kalo luar mukim, kna ada borg mastautin.

mohamad faizal matali said...

org kelantan tu ic nya 03 ke alamat kelantan tp ic bukan 03 yg kena buat hiv test dkt klantan jgak

mohamad faizal matali said...

org kelantan tu ic nya 03 ke alamat kelantan tp ic bukan 03 yg kena buat hiv test dkt klantan jgak

Anonymous said...

salam sis yana.. nk tanya nie,, borg nikah tu sy ambik gn tok iman kg sy.. lps sy isis, sy buat hiv test laki n puan, lps tu belah laki ambk borg nikah wt g ke kg dia kn.? lps tu sy ambik balik brg nikah tu serah kt tok iman kg sy kn.. gtu kn.. ?

alwani said...

salam sis...sy ore klate kjo di serdang mcm saya dh bt test hiv kt klinik putrajaya tp sy lupa bwa skli ngn bore test hiv dr jabatan agama klate masa bt test hiv tu.jadi bore tu sy kno bwa bg doc chop je kn

El Yana said...

Tak sure la . depends pada doktor la kot . Kalau tak kena buat lain

El Yana said...

Tak sure la . depends pada doktor la kot . Kalau tak kena buat lain

Saad Gador said...

Slm El yana

Anonymous said...

sis. nak tanya. mase nk hantar borng nikah perempuan tu. dia nak salinan sijil nikah ibu bapa x?

selendang benua said...

Salam sis...sy rancang berkahwin pd 1. May 2017...tapi saya bekerja d luar negara dan hanya dapat pulang ke malaysia pd bulan april. Bagaimana saya menguruskan hal ehwal dokumen dan ujian hiv?

El Yana said...

@Anonymous tak da mintak pulak hari tu

El Yana said...

@selendang benua tak pasti pulak . better call jabatan agama islam kelantan tanya kot-kot boleh orang lain settle atau boleh pos .

yuhada said...

Jabatan agama islam selangor xpernah naikkan yuran kursus hanya rm80 sehingga kini... rm120 tu samada swasta atau wilayah... utk makluman faqiehah selangor bukan shj warganegara kita byk kes dr warganegara asing mmg prosedur sgt2 ketat.. terutamanya nikah sindiket dan poligami... harap maklum

yuhada said...

Utk anak perempuan x kira dr ank ke berapa... perlu dilampirkan

rohaifizah zakaria said...

Sy keliru klau sy org ganu duk di kb nk kawen d kb bakal suami org kedah..cmne er..ikut prosedur kelantn la ork

El Yana said...

@rohaifizah zakaria ikut prosuder yg di ats sbb kawen di KB kan

SeriDiana Adam said...

Assalam sist El Yana.. Sya Diana dr sabah, bakal suami org klntan dan akn bkahwin d klntan.. Tahu x prosedur2nye cemane ? Ad yg kata, sy kena dptkn sign dr k.kg, bhwasanya sy mnetap d klntn.. Sy pn confuse.. Blh tlg explain..

Unknown said...

Nak tanya..sya org sarawak...bakal suami org kelantan dan kami bercadang nak kwen kat kelantan...mcm mna ya..hiv test sy perlu buat d kelantan gak?

iena ramah said...

Nak tanya..sya org sarawak...bakal suami org kelantan dan kami bercadang nak kwen kat kelantan...mcm mna ya..hiv test sy perlu buat d kelantan gak?

Anonymous said...

Assalam sis
Sy mukim di terengganu, dah setel borg di terengganu, kemudian bg ke bkl isteri di kelantan, nikah di kelantan, tapi sy kena ambik sign dari pjbt agma/mahkamah kelantan pula, sbb luar mukim,
Aduhai

>
 
copyright by > Cikelyana