09 May 2013

Art | Origami Rama-Rama |

Assalamualaikum !

Sebenarnya dah lama sangat dah nak pos pasal origami ni. Yana buat origami ni masa time praktikum yang last. Tengok betapa lamanya yana simpan dalam kamera yana sampai tak delete lagi. Dah hampir 3 tahun dah. giler tol yana. hahaha. 

Origami rama-rama yang mudah

macam ni lah rupa whiteboard yana sampaikan tak cukup tempat nak lekatkan abm

First yana akan tunjukkan dekat student contoh-contoh origami dan maksud origami. Kalu murid tahap satu tak payah la nak citer secara mendalam sebab diorang ni bukan faham sangat. Just bagi pengenalan apa itu origami. 

contoh-contoh origami yang lain

Alat dan bahan yang digunakan ialah kertas warna, pensil warna @ krayon, gam dan gunting

Print je alat dan bahan ni. Make sure cikgu pun kena prepare alat dan bahan kalau student tak bawa

Next , beritahu langkah dia satu persatu. Yana akan tunjukkan langkah one by one sehingga student tu dapat menghasilkan origami. Origami ni akan susah kalau student tu ketinggalan step. Last sekali boleh suruh student buat corak dekat rama-rama dengan kreativiti masing-masing. 

ini adalah langkah yang disediakan oleh yana

Bila dah siap korang boleh sediakan satu background untuk pastekan rama-rama tadi supaya nampak macam dekat taman. Yana print je bunga dari internet dan paste atas kertas manila kad. 

betapa seronoknya diorang dapat siapkan hasil karya

Korang suruh je student ni pergi tampal sendiri dekat depan. Diorang ni mesti teruja kalau kita bagi peluang untuk diorang tampal hasil karya mereka sendiri. 

Ini adalah hasil akhir pelajar. 

Dah siap ! So lepas ni boleh buat origami yang lain pulak. Bye!

Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

2 suka ayam goreng:

Kuazue Mohd said...

as salam..BW cari doodle lelaki...n terus polow...beh nyer...bleh ler t try wat butterfly tu...cik azue ni asik fail jer wat origami selama nie..

ZassDhiey said...

waaa~ sangat sangat sangat kretif! cam2 origami ada,. :)

>
 
copyright by > Cikelyana