10 December 2011

Tutorial | Cara Letak Iklan Nuffnang |


Ada 3 cara untuk letak iklan nuffnang dalam blog iaitu dekat header, sidebar dan between cotent. First korang mesti register nuffnang dulu kat >sini< . Log In macam biasa dan pilih Add ads


To Put On Header 
1) Dashboard > Design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates

2)Tekan CTRL + F dan cari kod  <head>

3) Dah jumpa copy kod nuffnang kat header dan paste sebelum kod  <head>

To Put On Sidebar 
1) Dashboard > Design > Add a gadget > HTML/Javascript

2) Copy dan paste kod nuffnang pada sidebar dan paste dalam ruangan HTML/Javascript

To Put Between Contents
1) Dashboard > Design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates

2)Tekan CTRL + F dan cari kod  <data:post.body/>

3) Dah jumpa copy kod nuffnang pada between contents dan paste selepas kod <data:post.body/>

4) Preview dan Save

Kalau iklan nuffnang korang tak keluar jangan risau. Pastikan simbol nuffnang ada dalam blog. 
Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

13 suka ayam goreng:

SiTi Nurwani Binti Yusoff said...

Akak,,saya dah cuba bbrpa kali tapi still ttp x jadi..dy ckp error matching blog to blogger entry,plese check there is no typo in ur blog address...Camner ek

~Nana BamBam~ said...

:)

El Yana said...

@~Nana BamBam~(◕‿◕)

El Yana said...

@SiTi Nurwani Binti Yusoff meh akak tlg buat

♥ HanaHyun ♥ said...

knp saya cari kod xdpt pun kt template saye?

El Yana said...

@♥ HanaHyun ♥ guna template apa?

♥ HanaHyun ♥ said...

@El Yana ntahlah..saya pun tak ingat..nak tgk balik cmne ek?

El Yana said...

@♥ HanaHyun ♥ cuba tgk dekat design > template designer pastu tengok template apa yg awak guna..err awak nak cari kod mana yg tak jumpa?

♥ HanaHyun ♥ said...

@El Yana ohh..ok..sy try...saya cari kod ni

El Yana said...

@♥ HanaHyun ♥ gud luck yer..mesti jumpa nya

Syahidatul Sya Aida said...

Da dapat.. Thanks..
Follow blog saya..:)
http://syahidatulfyda.blogspot.com/

Syahidatul Sya Aida said...

Da dapat..thanks a lot kak yana..:)
follow blog saya..
http://syahidatulfyda.blogspot.com/

anakMommy said...

thank you very much....
berjaya jugak add nuff ni...

jemput la datang ke blog saya yang baru setahun jagung ni..newbie la katakan..hihi

http://anakMommy.blogspot.com/

>
 
copyright by > Cikelyana