06 April 2012

Keindahan Matematik


Salam. Dah lama tak story pasal kelas yana. Cehh!!! bajet pengunjung blog yana ni macam anak-anak murid yana la konon...hahahaha.. Lupa nak gitau korang yana ajar Maths gak sekarang. Walaupun bukan bidang yana tapi yana memang minat Maths sejak azali lagi. Ingat lagi akak yana selalu duk cerita kat yana. 

"Aku tengok yana hari-hari duk mengira. Balik je sekolah buat kira-kira. Mengira lak tu bukan pendek. 2, 3 kertas pulak tu". 

Bila ingat balik memang nak tergelak. Tapi itulah hakikatnya di zaman form 4 and form 5 dulu. Buat Add Maths bukan satu kertas. Satu soalan pun dah berjela-jela dah jawapannya. Nasib baik yana ni suka Maths kan. hahahaha. Kalau tak memang yana tak buat dah.  

Rupanya memang susahkan nak ajar orang lain supaya faham macam mana nak kira kan. Tapi kalau kena dengan cara atau penyelesaian yang mudah memang senang sebenarnya ni kan. Maths ni tak la susah mana pun. Tapi kalau tak minat sampai mati pun korang akan cakap susah. Cuba tengok nombor kat bawah ni kan. Sebenarnya matematik ni indah..hahaha..yela tu..huhuhu...

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Hebatkan?

Dan cuba lihat simetri ini:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Sekarang tengok ini

101% dari sudut pandangan matematik :
Apakah ia sama dengan 100%?
Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?
Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?
Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%
Bagaimana nak MENCAPAI 101%?
Apakah nilai 100% dalam hidup?
Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

Jika:
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Digambarkan sebagai:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

KERJA KERAS

11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

H-A-R-D-W-O-R- K

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

Knowledge

11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

SIKAP

19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

Dalam Bahasa Inggeris;

A-T-T-I-T-U-D-E

1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Sikap diri atau attitude adalah yang perkara utama untuk mencapai 100% dalam hidup kita. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude yang positif dalam diri kita, kita masih belum dapat mencapai 100% lagi.

Tapi

LOVE OF GOD

12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

atau

SAYANG ALLAH

19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101% =)) Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

4 suka ayam goreng:

fatin amalina husna said...

husna suka maths jugak..^^
bagi husna maths lebih snang dri menghafal..huhu..

lurun namzar said...

mmg awesome kn, matematik.
kadang2 release tensen, wat la matematik. :)

remyhazza said...

wow.... pendedahan yg mengangumkan......
rahsia disebalik nombor......

Misha Ieza said...

mudahnye jln kira tu..

>
 
copyright by > Cikelyana