24 November 2011

Tutorial | Change Background Author's Comment



Cuba tengok kotak komen yana. Ada bezakan. Ini nak bezakan komen author dengan komen blogger lain. Contoh macam kat bawah ni. 



1) Tekan CTRL+ F dan cari kod ini
]]></b:skin
2) Copy kod ini dan paste di atas kod  ]]></b:skin
.comment-body-author {
margin:0 0 .75em;
padding: 20px 10px 10px 10px;
background: #f3a64c url(http://i1089.photobucket.com/albums/i341/elyana1/stripegray.png) repeat top left;
-moz-border-radius: 25px 25px / 25px 25px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
Border: 2px solid  #FAAFBE;
}
.deleted-comment {
  font-style:italic;
  color:gray;
}
note : purple = url background, hijau = warna border bagi background

3) Save dulu. Next cari lak kod ini 
<data:comment.author/>
4) Sila scroll ke bawah. Korang kena tengok betul-betul kod ini dan paste kod yang berwarna merah sahaja. 
<data:comment.author/>
</b:if>
</dt>

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>


<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>

</b:if>

<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-timestamp'>
5) Korang boleh tengok contoh di bawah. Kod korang mungkin berbeza dengan kod yana



6) Siap boleh save. Errr..kalau tak faham boleh tanya yana tau. Yana try bantu ok. 
Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

12 suka ayam goreng:

ღ Nurrul said...

wow ! susah juga nie.. anti nurrul nak try lah ;)

ღ Nurrul said...

wow ! susah juga nie.. anti nurrul nak try lah ;)

AreFiSya Aien said...

thnx..da jd..

ReYnn said...

nk copy pun susah ..bila tekan ta kuar pun copy tu

El Yana said...

@ღ Nurrul tak susah mana pun

El Yana said...

@AreFiSya Aien ur welcome

El Yana said...

@ReYnn kalau nak copy tekan CTRL + C

Melin's Secret said...

wah ! bole thn sus0hnyerr ~

El Yana said...

@Melin's Secret tak adalah susah mana pun

Aliya Osman said...

thank kakak..dah jadi..dah lama cari tuto nih..sgt membantu..=)

El Yana said...

@Aliya Osman ur welcome

Syira Qahira said...

sayangnya gagal nak masukkan background

>
 
copyright by > Cikelyana