02 October 2011

Tutorial | Denim Template User part 1 |



Alamak ada permintaan lak macam mana nak guna denim template. Yana bukan pakar pun guna template ni tapi boleh la nak share sikit macam mana yana guna template denim. First, korang kena backup dulu template korang, takut tak jadi kan payah lak. Download full template ok.

1) Korang buka Dashboard > Design > Edit HTML > tengok dekat Old Templates kat bawah > click Layout Templates (Launched 2006) 


2) Dia akan keluar macam kat bawah ni. Korang click Denim dan save template


3) Korang punya blog akan jadi macam ni. Header korang akan nampak warna biru


4) Nak hilangkan warna biru ni korang kena transparentkan dia. Pergi Dashboard > Design > Template Designer > Advanced. Kat sini korang jadikan header korang transparent (click untuk tumbesaran tulang). Pastu apply to blog. So header korang dah jadi transparent.


5) Untuk tambah background korang boleh ikut tuto ini

6) Nak hilangkan garisan bawah link lak korang tengok sini

7) Nak buang border image boleh tengok tuto sini


*to be continue*
Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

8 suka ayam goreng:

bella luna said...

tutor yang best, tapi cik bella pemalas, so meluahkan rasa kekaguman je la,.haiyarrk,.

dyanie said...

suke2...
tapi salu sy xreti bt,,,,,
bce je la...
tgk blog org lawa2

aleen aiden said...

ok,nampak sangat alin buta IT dan teknologi skarang nih,sbb template denim tu pon alin xtau ape.hu3.malunye!

El Yana said...

guna template ni senang sebab boleh ringankan blog

Capital N said...

@El Yana

sys gne template ape?? 1lg nk tnye,blog sy yg 1 lg tuhh,gne denim,tp,scroll bar dye hilang..nk wat camne??

El Yana said...

@Capital N akak guna template denim. kalau ilang cuba buat balik. kalau tak ada gak cuba check kod dia kot tersalah letak ke

Nurul Syahirah said...

@El Yana oo..tp,bnyk kali dah buat balik..tp,xjd jgk..buat blog bru pon xjd..

El Yana said...

@Nurul Syahirah apa yang tak jadi ni? Meh yana tolong buat

>
 
copyright by > Cikelyana