24 October 2011

Cita-Cita Tinggi

Cuti semester bagi murid-murid sekolah bagi sebuah sekolah yang berada di luar bandar telah tamat tempohnya. Sekumpulan murid-murid pintar dari kelas 3 Ceria dengan cerianya memulakan kelas pertama dengan Cikgu Fery.

Seperti kebiasaan pada awal kelas cikgu ingin menyematkan semangat belajar dalam diri pelajar dengan bertanyakan cita-cita mereka.

Satu persatu pelajar dengan bersemangat menjawab.

Farid : Saya ingin jadi Doktor.

Cikgu Fery : Bagus….nanti cikgu boleh dapatkan rawatan percuma.

Ikhwan : Saya ingin jadi petani moden.

Cikgu Fery : Lagi bagus….nanti hantarkan bekalan sayur percuma ke rumah cikgu.


Cikgguuuuu!!!.Sahut seorang murid bernama Sharil dari meja belakang…


Cikgu Fery : Yer saya….

Shahril : Cita-cita dorang tak mencabar la cikgu…cita-cita saya ingin pecahkan rekod dunia..saya ingin menjadi orang pertama menjejaki kaki ke planet matahari.

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.

Cikgu Fery : Saya rasa cita-cita awk tu akan menyebabkan awak dapat menetapkan tarikh mati awak la….kan planet matahari tu panas... terbakar la kaki awak tu…tengok macam petang ni la, panaskan…tapi ni jaraknya masih jauh..

Semua pelajar tengok Shahril…

Shahril : Ala…cikgu ni… cikgu…ingat saya ni bodoh sangat ke, saya tahu la matahari tu panas…tapi saya bercadang nak pergi malam…malam kan sejuk..macam semalam sejuk je…..

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.

p/s : Anak muda sekarang ni memang tak boleh diduga.

credit : empunyabilikc33
Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

7 suka ayam goreng:

remyhazza said...

budak tu memang super genius....he3

era kecik said...

lol.. hehehe

Hanis Nizam said...

Hahahah , klaka lah (:

tieha ismail said...

adoih ler bebudak ni...fenin dibuatnya~

El Yana said...

bdk sekolah zmn moden..huhu

Syakirah said...

haha! bukan ke malam pun matahari still panas?

Nur Zulaikha said...

huhu..budak-budak~tapi tahap imaginasi die kuat jgk..

>
 
copyright by > Cikelyana