21 September 2011

Tutorial | Sambung Body dan Sidebar yang terpisah




Tuto ini direquest oleh wahida.
Macam mana nak sambungkan balik body dan sidebar yang terpisah
Yana tak brapa pasti sangat tapi yana try untuk template window yana tadi menjadi


errr..jangan LUPA download FULL TEMPLATE dulu sebelum ikut tuto ni.
kang tak menjadi kang marah yana lak..hihi..peace!


a) untuk body post

cari kod ini dulu
.post {
@
.post-outer {


dah jumpa cuba tengok kod dia yang kat bawah yang lebih kurang macam ni la
background-color: $(post.background.color);
border: solid 1px $(post.border.color);
-moz-border-radius: 40px;
-webkit-border-radius: 40px;
border-radius: 40px;
border:4px solid #C12283; 

kod berwarna merah korang buang dan try preview blog korang jadi ke tak
ataupun korang cuma tukar size border kepada angka 0

b) sidebar 

korang cari kod ini
.sidebar .widget {
lepas tu tengok kod dia yang kat bawah lebih kurang macam ni
.sidebar .widget {
-moz-border-radius: 20px;
-webkit-border-radius: 20px;
border-radius: 20px;
border:4px solid #D41A1F;
background-image:url(http://dl.glitter-graphics.net/pub/966/966791jqique1gpi.gif);
border: 3px solid #D16587;

buang semua kod yang warna merah ni dan save.
untuk dapatkan background warna putih  pergi kat template designer > advanced 
dan tukarlah apa yang korang nak tukar 

Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

2 suka ayam goreng:

mohamadhaziq_nursyafiqah said...

salam...napew kitew x jmpa pown .sidebar .widget { dlm html kitew...tq

FATEN | AFIQAH said...

Assalammualaikum. Thanks for the tuto :')

>
 
copyright by > Cikelyana