11 July 2011

Tutorial : Scroll Bar Berwarna

..:: assalamualaikum ::..

sudah lama tidak buat entri pasal tutorial
hek hek hek..

ok hari ini nak ajar macam mana nak buat 
scroll bar yang berwarna warni

try ikut step ini 

 1. buka Dashboard > Design > dan Edit HTML

2. pastu tick Expand Widget Template


3. cari kod di bawah ini 
]]></b:skin>

4. Copy kod di bawah ini dan paste sebelum kod yang korang cari tadi



::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: 
#FF6699;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color:
 #B2C0C6;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
5. Warna biru tu korang boleh tukar mengikut warna kesukaan masing-masing 
yerk!

6. Dah siap boleh save dan view blog korang

ok done!




Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

15 suka ayam goreng:

Ina Amyza said...
This comment has been removed by the author.
El Yana said...

ni utk pengguna google chrome shj..kalau guna mozilla tak jadi

Ina Amyza said...

Kak , saya guna Google tp knp masih x menjdi ?

El Yana said...

This comment has been removed by the author.

El Yana said...

erm paste sblm ke atau slps
]]>/b:skin> ? try check..sbb dia kena paste sebelum ]]>/b:skin>

Ina Amyza said...

Okay , dah menjadi . Thx kak :)

El Yana said...

ur welcome

maryam maya said...

akak, mane nak cari warna kesukaan tu? scroll bar tu yg kat tepi tu yekk? knp saye nye jd warne pink?

Capital N said...

sys,mcm mane pulak nk buat mcm scroll bar sys ni? bile kite sentuh yg pink,dye akn bertukar warne??blh buat tut0 x ? (sori kalau menyusahkn) :)

El Yana said...

@maryam maya boleh tkr colour kat sini
http://cokelatdanaiskrim.blogspot.com/2011/06/tutorial-mencari-kod-warna.html

El Yana said...

@Capital N tuto dia ada kat sini

http://cokelatdanaiskrim.blogspot.com/2011/10/tutorial-scroll-bar-hover.html

Nabilah said...

dh jadi..thnx for the tuto

El Yana said...

@Nabilah ur welcome

kiema nordin said...

Kalau untuk blogskin pun bole ?

kiema nordin said...

@Ina Amyza Kalau pkai blogskin pun bole kea ?

>
 
copyright by > Cikelyana