29 June 2011

Tutorial : Print Screen

Yuhuu..hye!

Macamana untuk print screen gambar dari web atau mana-mana
page yang korang nak print 


ok yana guna photoscape download here


buka application photoscape dan akan keluar macam ni

click pada screen capture dan akan keluar macam ni


click capture mana yang korang nak dan click pada 
laman mana korang nak print contohnya laman youtube


apabila capture di click maka screen akan muncul secara automatik
pada editor dan anda boleh crop gambar dan sebagainya

last sekali jangan lupa untuk save
ok done!





Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

2 suka ayam goreng:

Yaya Maisarah said...

rasenye tkn 'prtSc' dkt keyboard (atas backspace) lagi senang kot! :)

Balqis Huda said...

kalau tekan PrntScrn (or apa pun singkatan yang dia guna), cuma copy to clipboard. so kalau kita tak save hilang lah bila kita copy benda lain.

>
 
copyright by > Cikelyana