28 June 2011

Tutorial : Buat Kotak dalam Post (Blockquote)

ok next tutorial ialah macam mana nak
hasilkan kotak dalam post

contoh macam ni :
hello
ok try cara ni
1st buka Dashboard > Design > Edit HTML > click Expand Widget 

pastu tekan CTRL + F dan cari kod ni
]]></b:skin>
pastu copy kod di bawah ini 
.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}
dan paste sebelum kod yang anda cari tadi


warna biru anda boleh tukar dengan colour yang anda 
suka dan boleh dapat contoh colour di sini

warna purple anda boleh tukar kepada bentuk
solid = garisan lurus ( ___________)
dotted = garisan titik  (…………………….)
dashed adalah garisan putus-putus (_ _ _ _ _ _ _)


ok dah siap boleh save dan view blog anda
ok done!



Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

9 suka ayam goreng:

norhatizahmohamed said...

thankss :D

Yaya Maisarah said...

dah boleh dah.. tp mcm mane nk gunekan kotak tu dlm post?

Qeyla:) said...

Sys , macam mane kalau nakbackground tu nakk ltak background mcam kartun ke gambagamba cantu !

Nurul Najibah said...

sys,knp x bley pn?? ;(
x jadik.. ! :(

El Yana said...

Yaya Maisarah : err..camne nak citer ea..masa kita tulis post tu ada tanda macam koma..kat situ dia tulis quote..tekan je situ pastu tulis la kat situ

El Yana said...

Qeyla: background tu tukar kepada background : url (masukkan kod URL kat sini)

El Yana said...

Nurul Najibah : try lagi k dear. make sure paste bawah ]]>

Sunshine Gurlz said...

Akak tak jadi lah...dia akan keluar kod yang Nik paste tadi kat header

El Yana said...

Sunshine Gurlz : mungkin tertinggal kod ni kot..cuba try lg

>
 
copyright by > Cikelyana