08 April 2011

Tengkolok Kertas

Bidang mengenal kraf tradisional merupakan bidang yg kurang digemari la kebanyakan guru-guru seni sbb aktiviti dia hanya tau psl anyaman je..tp kalu kita buat xtvt yg lebih  fun lg rasanya bidang ni mmg mnyeronokkan jugak...ni ha masa buat untuk tahun 2..depa buat tengkolok..syok giler arrgh depa...sebelum tu meh kita tgk cmne nk buat

Tajuk : Tengkolok

Bidang : Mengenal Kraf Tradisional

Proses :

1) Lipat kertas lukisan kepada bentuk cmni


2) Pastu lipat bhgn bwh tu mcm lipat kipas


3) Next, lukis la corak pe yg nk dilukis dengan warna atau krayon


4) Dah siap lukis boleh la staplerkan bhgn hujung 


5) Last skali jd la cmni..


6) Ni contoh corak lain 


Gelagat pelajar 2 Pintar SK Bukit Tinggi, Kepala Batas yg menghasilkan tengkolok 


tu dia..xpandang org len da..^_^


rajin btul depa nih


cikgu..ni saya tgh buat ni..hehe..


semua tgh pulun nk bg siap


br nk lukis ker??


nk pegi mn pulak?


nuha..budak come


ni la hasil saya cekgu


saya pn nk amik gmbr gak..hohoho...


smpt lg dia senyum..


p/s : bidang kraf tradisional ni mmg mnyeronokkan sbnrnya..cume kita perlu lebih kreatif supaya hasil dia nmpk cm vote g2..





Terima kasih sudi baca. Like kalau suka

5 suka ayam goreng:

CiKgU SeNi said...

best la aktiviti ni...sya nk bt msa mggu dpn..tq

ash_mza said...

mesti lecturer sy akan kata lebih kpd aktiviti mencorak ni... huhu >.<'

El Yana said...

@CiKgU SeNi buat jgn tak buat..hehe

El Yana said...

@ash_mza depends la sbnrnya..bidang mencorak pun boleh rasanya

Anonymous said...

?????????
?????????

>
 
copyright by > Cikelyana